Fizyka dla każdego
FORUM FIZYKA.DK

PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Odpowiedz w tym temacie

avk

PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Witam mam problem z następującym zadaniem:masa pojazdu z kosmonautami po oddzieleniu ostatniego członu rakiety nie przekracza 8t. Oblicz całkowitą energię pojazdu poruszającego się po orbicie okołoksiężycowej w odległości 111km od powierzchni księżyca. (promień księżyca 1738km, przyspieszenie grawitacyjne na powierzchni księżyca 1,62 ; średnia odległość księżyca od ziemi 384400km)
Według mnie statek na orbicie ma energię całkowitą złożoną z Ep i Ekc. Według mnie na orbicie statek ma Ekc= Ek(r.postępowy)+Ek(r.obrotowy). W odpowiedzi jest że posiada energie kinetyczną ruchu postępowego. Nie rozumiem tego, Proszę o pomoc
Subministrator

Re: PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Masz rację, że trzeba do kinetycznej dodać potencjalną - i z nią nie ma raczej problemu. Jeśli chodzi przykładową odpowiedź, to chodzi im tak naprawdę o ruch po sferze, bądź po okręgu, jeśli wolisz, wokół Księżyca. Tak naprawdę na orbicie statek trzyma siła dośrodkowa - i ruch pod działaniem tej siły jest tym, co oni nazywają ruchem postępowym.

Odpowiedz

Zaloguj się, aby napisać odpowiedź.

← Wszystkie tematy
Nie znalazłeś szukanego materiału? Napisz do nas — pomóż nam rozwijać Fizykę dla każdego.