Fizyka dla każdego
FORUM FIZYKA.DK

PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Odpowiedz w tym temacie

avk

PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Witam mam problem z następującym zadaniem:masa pojazdu z kosmonautami po oddzieleniu ostatniego członu rakiety nie przekracza 8t. Oblicz całkowitą energię pojazdu poruszającego się po orbicie okołoksiężycowej w odległości 111km od powierzchni księżyca. (promień księżyca 1738km, przyspieszenie grawitacyjne na powierzchni księżyca 1,62 ; średnia odległość księżyca od ziemi 384400km)
Według mnie statek na orbicie ma energię całkowitą złożoną z Ep i Ekc. Według mnie na orbicie statek ma Ekc= Ek(r.postępowy)+Ek(r.obrotowy). W odpowiedzi jest że posiada energie kinetyczną ruchu postępowego. Nie rozumiem tego, Proszę o pomoc
Subministrator

Re: PROBLEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Porusza sie po orbicie okołoksiężycowej, co można dość dobrze przybliżyć ruchem po okręgu, zatem jest to ruch postępowy po okręgu. Nazwa "ruch obrotowy" mogła być myląca, ale jeśli mielibysmy ją uwzględnić to oznaczałoby to, że rakieta dodatkowo wiruje wokół swojej osi, co by całkiem zabawnie wyglądało.

Odpowiedz

Zaloguj się, aby napisać odpowiedź.

← Wszystkie tematy
Nie znalazłeś szukanego materiału? Napisz do nas — pomóż nam rozwijać Fizykę dla każdego.